629 719 250
Tornar

Món Sant Benet

Bages, Sant Fruitós de Bages
Camí de Sant Benet , 08272
REF_448

Món Sant Benet, tot un món aprop teu

Món Sant Benet és un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat. Un conjunt únic, on trobareu un monestir medieval a escassos metres d’un innovador centre internacional de recerca en cuina. I tot en un entorn natural incomparable.

Innovadores visites guiades al monestir, una oferta gastronòmica variada i d’alta qualitat, visites i activitats a la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència)... Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una sèrie de tallers especials per a grups escolars, Un programa d’activitats
d’alimentació i història amb l’experimentació i la descoberta com a protagonistes

Història del Monestir de Sant Benet

El monestir benedictí de Sant Benet de Bages, situat al terme municipal de Sant Fruitós de Bages, és un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya. 

Fundat l’any 960 pels nobles Sal·la i Ricardis fou consagrat l’any 972 amb una primera església preromànica que al segle XII fou substituïda per l’actual església d’estil romànic, construint també un claustre de petites dimensions, recollit i acollidor i conformat per 64 capitells tots ells esculpits i originals encara avui dia. Al segle XIV s’edifica un nou celler gòtic de grans dimensions.

El segle XVI resultà ser una època d’esplendor pel monestir amb l’abat Pere Frigola, que impulsà grans reformes a tot el conjunt del monestir erigint el sobreclaustre i el Palau de l’Abat.

L’any 1594 Sant Benet de Bages s’annexionà al monestir de Montserrat i durant els segles XVII i XVIII funcionà com escola d’arts i residència de monjos ancians, època en que el monestir seguí creixent amb la construcció de l’Edifici de Migdia ja d’estil barroc.

Fou a l’any 1835 amb l’aprovació de l’anomenada “Desamortització de Mendizábal”, que els monjos de Sant Benet es veieren obligats a fugir del monestir, i aquest restà abandonat fins que l’any 1907 Elisa Carbó i Ferrer, mare del pintor modernista Ramon Casas, adquireix el monestir amb la intenció de transformar-lo en residència d’estiueig familiar.

L’any 2000 el monestir de Sant Benet de Bages fou adquirit als hereus de la família Casas per l’Obra Social de Caixa Manresa, que l’estudià, el restaurà i l’integrà en el conjunt de Món Sant Benet, inaugurant-lo al públic el novembre de l’any 2007.

Actualment Món Sant Benet forma part de la Fundació Catalunya La Pedrera, una fundació amb vocació social que ofereix oportunitats als que més ho necessiten, fomenta el talent, la creació, l’educació, i conserva el patrimoni natural i cultural arreu del territori. 

 

Equipament i Serveis

Fundació Alícia

La Fundació Alícia, Ali-mentació i cièn-cia, és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Un centre amb vocació social i obert a tothom per promoure la bona alimentació. Alícia és una fundació privada sense ànim de lucre, creada l’any 2003. 

El seu patronat està format per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya-La Pedrera. Compta amb la complicitat i col·laboració dels millors cuiners i destacats científics.

La Fundació Catalunya-La Pedrera acull a la Fundació Alícia, ambdues fundacions col·laboren i comparteixen les àreas d‘actuació: impuls social, cultura, territori i medi ambient, coneixement i alimentació.

Alícia treballa per ser:

-Un referent en l’àmbit de la recerca aplicada a la gastronomia.
-Un agent actiu que cerca i ofereix respostes culinàries a problemes alimentaris derivats de patologies i malalties concretes.
-Un espai per crear consciència social sobre la importància de l’alimentació com a fet cultural i com a factor educatiu.
-Un lloc on es generen idees sobre alimentació i cuina.
-Una experiència sensorial i estimulant que combina tradició i innovació.
-Un projecte compromès amb el territori.

la fundació ofereix activitats i visites per agrups d’escolars.

Calcular ruta
Contacta amb nosaltres
Demana informació sobre aquesta instal·lació