Tornar

Museu Etnològic del Montseny

Selva, Arbúcies
9 11 valoracions
Carrer Major, 6 , 17401
REF_159

El Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, és un centre d'exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny, que es troba instal·lat en un edifici del segle XVII (1800m2) totalment restaurat i adaptat, situat al centre d'Arbúcies.

Les sales d'exposició permanent, mostren els testimonis materials de les comunitats que han poblat el massís al llarg de la seva història.

 El Museu Etnològic del Montseny (MEMGA) està situat en l'edifici anomenat La Gabella. El nom prové de la denominació donada a un antic impost que es cobrava sobre certs articles de primera necessitat i, per extensió, sembla que s'utilitzava per designar els magatzems on es guardaven aquests productes.

Documentada la seva existència des del segle XVII, es tracta d'una casa pairal de planta quadrada i teulat de quatre vessants. L'edifici consta de planta baixa, dos pisos i entresolat. La planta baixa estava formada per una nau central i dues crugies amb volta de canó. La crugia dreta fou segregada el segle passat formant una nova edificació, tot i que en l'actualitat s'ha tornat a incorporar a l'edifici.

La funció de la Gabella varià amb el pas del temps, de magatzem de productes bàsics, es convertí durant el segle XVIII en Hostal de la Vila per a passavolants i captaires. A finals del segle XIX esdevingué casa pairal de la família Pagès fins que fou abandonada en començar la Guerra Civil. Finalment, l'any 1970 l'Ajuntament d'Arbúcies comprà l'edifici.

En un primer moment s'utilitzà com a magatzem però, ja a partir de l'any 1979, se li començà a donar un ús cultural. Així, aquell any es formà el grup Recerques amb la finalitat de recuperar el patrimoni i la història local. Prenent com a referència la creació d'un Centre Cultural, els seus membres foren pioners tan en la recollida de material etnològic com en la recopilació de documentació fotogràfica i oral de l'àrea del Montseny.

Tot aquest material constitueix la base de les col•leccions del MEMGA. El grup Recerques sobrevisqué fins l'any 1983, quan es creà la Fundació Pública Museu Municipal d'Arbúcies. Finalment, el mes de maig de 1985 s'inaugurà la primera fase del Museu i just dos anys més tard la segona, constituint la base de l'actual MEMGA.

Des de llavors, el Museu Etnològic del Montseny és un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural del massís del Montseny, implicat en la dinamització cultural, social i econòmica del seu territori.

La visita de les seves instal·lacions ens permet observar els mecanismes de l'evolució cultural, en permanent procés de formació, en l'àrea del Montseny, a més de contribuir a una visió diversa de la realitat cultural de la nostra espècie. La visita de les diferents instal·lacions del museu, s'ha de complementar amb la del territori.

 

Sandra
Ens ha agradat molt celebrar la Castanyada en ple Montseny, es el lloc idel per fer-ho.
16/11/2015

Equipament i Serveis

Centres Educatius

El Museu Etnològic del Montseny vol fer arribar els seus continguts al màxim nombre de persones de diferents edats, nivells educatius, condicions socials i capacitats físiques o psíquiques. Per aquest motiu, us proposem un seguit d'itineraris, tallers, visites i activitats pedagògiques per tal de difondre els aspectes culturals del massís del Montseny, donant una visió dels diferents usos de la muntanya, des d'una perspectiva històrica, tradicional i actual.

Visites Escolars

Una de les prioritats del Museu Etnològic del Montseny és oferir a la comunitat educativa eines per tal que els grups escolars puguin entendre i aprendre els aspectes claus del poblament humà al massís del Montseny al llarg de la història. L'oferta següent és susceptible de ser modificada, combinada i adaptada a les necessitats de cada centre.

Totes les activitats parteixen del Museu i es complementen amb la projecció dels audiovisuals Llegendes del Montseny i El castell de Montsoriu.

Durada

La durada dels itineraris i tallers pot ser de dia sencer o mig dia. El museu ofereix la possibilitat de combinar l'oferta i ajustar horaris per tal d'adaptar-nos a les vostres necessitats.

Valoracions

9.0
La instal·lació
9.0
Espais exteriors
9.0
Els monitors
)

Comentaris

Calcular ruta
Contacta amb nosaltres
Demana informació sobre aquesta instal·lació