629 719 250

81 activitats d'un dia

Si tens qualsevol dubte, pots contactar directament amb nosaltres!

Resultat de la cerca

El bosc dels sentits

Vallgorguina
Cicles. Infantil i cicle inicial de primària Època: Tot l'any. Recomanable els mesos de tardor (setembre, octubre i novembre) Aquesta proposta va encarada als més menuts de l'escola, i pretén ser una sortida on coneguin un entorn diferent i puguin conèixer també una mica més el seu cos a través de la utilització dels 5 sentits en aquest nou entorn desconegut. És una experiència de sensacions noves i la descoberta d'un nou món per part de molts dels assistents, cosa que ens serveix molt per introduir jocs i personatges en l'activitat els quals la dinamitzaran. Utilitzant la riquesa que ens ofereix el Parc Natural, ens endinsarem en els seus boscos per tal de descobrir-ne tot el que amaguen a través dels sons i sorolls, del que veiem, del que toquem, de les olors que desprenen plantes i demés elements o del propi gust que alguns dels fruits que trobem ens poden fer sentir. Activitats Aquesta activitat inclou una gimcana de jocs per estimular els sentits dels assistents. Si l'activitat es realitza durant una estació o una altre, es poden veure modificades algunes proves. Jocs per estimular el sentits. Gimcana de proves al Bosc. Visita i activitats a l'hort. Taller amb elements del bosc. Taller de les bossetes d'olor.
Més informació

Hort, Granja i Natura (Primària)

Cànoves i Samalús
Nivells: EPRI Activitats en català o anglès amb professors nadius. Educació primària - CICLE INICIAL Objectius Observar la masia per tal de conèixer les seves característiques principals i les feines que s'hi fan Conèixer i realitzar l'activitat de la sega del blat Aprofundir en l'hort aplicant els coneixements adquirits durant el treball a l'escola Conèixer les diferents parts de les plantes: arrels, tija, fulla i flor Identificar les eines i la seva utilització en la preparació i manteniment de l'hort Observar i conèixer la fauna de l'hort Conèixer les principals fonts d'aliment de les plantes Conscienciar sobre la bona alimentacó i la defensa del medi ambient. (consum racional de l'aigua, estalvi energètic, selecció i reciclat de residus...) Identificar els animals que hi ha al mas: cavalls, porc, conills, gallines, ase, ovelles, cabres i coloms. Conèixer què mengen, com viuen i identificar-los per tipologia i alimentació. Proposta d'activitats La sega del blat. On els alumnes veuran com es segava antigament, faran garbes per carregar el carro, separaran el gra de la palla i alimentaran els animals. Els alumnes observaran els diversos horts i veuran quines hortalisses hi ha per tal d'identificar-les, agafar-les, olorar-les, tastar-les. Coneixeran les tasques de l'hort i les eines i identificaran la fauna de l'hort. Identificar les parts principals d'una planta: arrels, tija, fulles i fruit, i què ens mengem de cadascuna. Sembrar i plantar a l'hort de treball utilitzant les eines. Obrir, tocar i tastar una hortalissa escollida i buscar les seves llavors i guardar-les per plantar-les tot seguit. Veure i conèixer els diferents animals que tenim al mas. Realitzar teràpia de grup amb cavalls lliures. Alimentar els animals, tocar-los i classificar-los per tipologia i alimentació. Activitat de consolidació: joc de l'hort. Activitat final ( per a fer a Hortus o a l'aula ) Activitat de seguiment. mini hort a l'aula.
Més informació

Natura: Ecosistemes

Sant Celoni
ECOSISTEMES Explicació sobre quin tipus de plantes i animals poden trobar-se als voltants de Can Putxet i relacionar-ho amb els diferents ecosistemes: bosc, riu i camp, mitjançant imatges i material audiovisual. Els infants es senten a les taules i a cada una hi ha tres fotos dels ecosistemes. A cada un hi falten els animals. El monitor, després de l'explicació posarà un so d'un animal que hauran d'identificar i tot seguit enganxar en una zona adient de la foto. Després, amb el següent so es fa el mateix, fins a completar tot el bestiari previst. Surten de l'aula per fer el recorregut de l'explicació i posar en pràctica els coneixements assolits. Durant l'itinerari es recolliran i es posaran en un cistell, mostres de cada ecosistema com fruits, fulles i rastres d'activitat animal. Amb aquest material aniran al descampat davant la casa, faran rotllanes i classificaran el material recordant en quins ecosistemes s'han agafat. Tot seguit recordant tot el que se'ls hi ha explicat. Després es faran grups prèviament organitzats. A cada grup se li repartirà un mapa amb uns punts marcats, 10 en total. Al mapa sortiran els llocs on estaran les targetes (animals, plantes, etc). Un cop localitzades i recuperades cada targeta de cada fita per equip, tornaran al punt de reunió i hauran de col·locar les targes en les làmines dels ecosistemes segons pertanyin.
Més informació

Hort, Granja i Natura (Infantil)

Cànoves i Samalús
Nivells: EINF Activitats en català o anglès amb professors nadius.   Objectius Observar la masia per tal de conèixer les seves característiques principals i les feines que s’hi fan Observar el procès de creixement d’una planta a travès de l’observació directa Conèixer i experimentar amb les diferents plantes aromàtiques a travès dels sentits (olfacte, tacte, visió..) Conèixer què és un hort, com i amb quines eines es prepara mitjançant l’observació i experimentació directa. I prendre consciència de l’alimentació saludable Identificar els animals que hi ha al mas; cavalls, porc, conills, gallines, ase, ovelles, cabres i coloms. Conèixer què mengen i veure com són a travès de l’observació directa Proposta d’activitats La sega del blat. On els alumnes veuran com es segava antigament, faran garbes per carregar el carros separaran el gra de la palla i alimentaran els animals.               Els alumnes observaran els diversos horts i veuran quines hortalisses hi ha per tal d’identificar-les, agafar-les, Olorar-les, tastar-les així com observar i identificar la fauna de l’hort. Identificar les parts principals d’una planta: arrels, tija, fulles i fruit.   Sembrar i plantar a l’hort utilitzant les eines. Obrir, tocar i tastar una hortalissa escollida i buscar les seves llavors i guardar-les per plantar-les tot seguit. Veure els diferents animals que tenim al mas. Realitzar teràpia de grup amb cavalls lliures. Alimentar els animals i tocar-los. Activitat de consolidació: joc de l’hort. Activitat final ( per a fer a Hortus o a l’aula ) Activitat de seguiment: mini hort a l’aula.
Més informació

El bosc dels sentits

Llinars del Vallès
EL BOSC DELS SENTITS Edat adequada: Cicle infantil i cicle inicial. Època de l'any adequada: Durant tot l'any. (Recomanable pels mesos de tardor: setembre, octubre i novembre). Presentació de l'activitat: Aquesta proposta va encarada als més menuts de l'escola, i pretén ser una sortida on coneguin un entorn diferent (no estan molt acostumats a sortir encara) i puguin conèixer també una mica més el seu cos a través de la utilització dels 5 sentits en aquest nou entorn desconegut. És una experiència de sensacions noves i la descoberta d'un nou món per part de molts dels assistents, cosa que ens serveix molt per introduir jocs i personatges en l'activitat els quals la dinamitzaran. Utilitzant la riquesa que ens ofereix el Parc Natural, ens endinsarem en els seus boscos per tal de descobrir-ne tot el que amaguen a través dels sons i sorolls, del que veiem, del que toquem, de les olors que desprenen plantes i demés elements o del propi gust que alguns dels fruits que trobem ens poden fer sentir. Descobrirem i coneixerem plantes, animals, arbres... tot això guiat pel personatge de l'activitat i els follets del Castell Vell, personatges centrals de l'eix d'animació. Descripció de les activitats: Aquesta activitat inclou una gimcana de jocs per estimular els sentits dels assistents. Si l'activitat es realitza durant una estació o una altre, es poden veure modificades algunes proves. Jocs per estimular el sentits. Gimcana de proves al Bosc. Visita i activitats a l'hort. Taller amb elements del bosc. Taller de les bossetes d'olor. Nota:Tots els cicles fan les mateixes activitats.  
Més informació

Taller de Natura

Sant Celoni
TALLER DE NATURA Un dia per descobrir diferents aspectes del nostre medi natural. Sabem bé que els infants que vénen volen córrer i jugar, per això el nostre sistema d'ensenyament és molt dinàmic i interactiu, prioritzant el contacte directe de l'infant amb la natura i minimitzant el temps en aula. Segons l'activitat escollida, els nens i nenes descobriran com es relacionen els animals i les plantes, quina diferència hi ha entre animals salvatges i domèstics, perquè és important preservar el medi o quins eren els antics oficis forestals d'abans, entre d'altres. L'edat per fer aquest pac d'activitats és a partir de 5 anys, a partir d'aquí adaptem les activitats segons l'edat. Les diferents activitats d'un dia que oferim són les següents: - ECOSISTEMES - ANIMALS SALVATGES I DOMÈSTICS - ANTICS OFICIS - INSECTES TREBALLADORS MÍNIM 15 PARTICIPANTS  
Més informació

Descobreix els parcs naturals de Catalunya

Barcelona
DESCOBREIX ELS PARCS NATURALS DE CATALUNYA Descobriu els parcs naturals de Catalunya. Una manera diferent d'aprendre els secrets dels espais naturals protegits de Catalunya. Aprofiteu l'oportunitat de veure i tocar els arbres, els animals i les formacions geològiques que coneixeu només a través dels llibres. Visiteu Collserola, el Montseny o la zona volcànica de la Garrotxa. Adaptat a cada nivell escolar i amb entrega de material didàctic. Hora d´arribada: 10:00 h. Hora d´acabament: 13:30h. Cal portar: Cantimplora plena, esmorzar i dinar. Roba d´abric i gorra (segons l´época de l´any), calçat esportiu (botes o bambes, no sabates!). NIVELLS: EINF-EPRI-ESO  
Més informació

El bosc dels sentits

Collserola
EL BOSC DELS SENTITS Sortida per a grups escolars Recorregut de natura on, mitjançant jocs, contes i activitats, els infants descobreixen pas a pas els canvis que tenen lloc a les plantes i animals durant la tardor i/o primavera. Nivell: Ed. Infantil i Cicle Inicial de primària Hora d´arribada: 10:00 h. Hora d´acabament: A l´hora de dinar Durada: 3 hores aprox. Cal portar: Cantimplora plena, esmorzar i dinar. Roba d´abric (segons l´e'poca de l´any) i gorra, calçat esportiu (botes o bambes, no sabates!). Descripció de l´activitat: Activitat dirigida als més petits de l'escola on descobriran els secrets del bosc mediterrani a traves de l'experimentació directe amb els seus sentits. A traves de jocs i dinàmiques olorarem, escoltarem, observarem i tocarem per entendre característiques del bosc. La millor manera d'aprendre. També es pot realitzar al Montseny i a Sant Llorenç del Munt. Objectius pedagògics Propiciar de manera directe el contacte de l'infant amb el medi natural. Conèixer amb profunditat els trets més característics del medi en el qual treballem. Sensibilitzar a l'infant en valors ecològics. Punt de trobada amb l'escola: Àrea de lleure de Can Coll Si sortiu de Barcelona, agafeu la ronda de Dalt, deixeu-la a la sortida 4 (velòdrom d'Horta i continueu en direcció Cerdanyola. Al cap d'uns 9.5 km trobareu senyalitzacions de l'Àrea de Lleure de Can Coll. Tant si veniu de Barcelona, com del Vallès per l'A18, heu d'agafar la sortida de Cerdanyola/Ripollet i continuar en aquesta direcció passant per la ronda de Cerdanyola i continuant per l'avinguda Primavera, fins la carretera Cerdanyola a Barcelona. En aquesta carretera a 1.5 km trobareu Can Coll.  
Més informació

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Zona Volcànica de la Garrotxa
Hora d´arribada: 10:30 h. Hora d´acabament: A l´hora de dinar   Descripció de l´activitat:  Es comença amb una presentació general de la zona volcànica de la Garrotxa. Seguidament agafarem l´itinerari al voltant del volcà Croscat. El recorregut continua per la Fageda d´en Jordà. Durant la passejada aprendrem a reconèixer les espècies animals i vegetals d´aquest escosistema. Els alumnes aniran fent les seves anotacions al dossier que els facilitem per aconseguir una visió global de la Zona volcànica de la Garrotxa. L´activitat finalitzarà a l´hora de dinar.   Cal portar:  Estoig amb llapis, goma i alguns coloes, carpeta rígida, cantimplora plena, esmorzar i dinar. Roba d´abric i gorra (segons l´época de l´any), calçat esportiu per caminar per la muntanya (botes o bambes, no sabates!).
Més informació

Les coves Simanya i el Montcau

Matadepera
LES COVES SIMANYA I EL MONTCAU Els monitors del Centre Excursionista de Catalunya faran descobrir als infants el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i ens guiaran fins al cim del Montcau (1.057 m), el punt més alt del massís. Tot ascendint , observarem la seva riquesa botànica, paisatgística, geològica i, si tenim sort, potser també la seva fauna! Ens endinsarem a l'interior de la cova més gran del massís i una de les més importants del país, la cova Simanya, una experiència que sense dubte no deixarà els infants indiferents. **PODEM ADAPTAR ELS CONTINGUTS A LES VOSTRES NECESSITATS O REDUIR ELS CONTINGUTS PER FER-LA MÉS LÚDICA
Més informació

Cursa d'orientació al Garraf

Garraf
CURSA D'ORIENTACIÓ AL GARRAF Els monitors del Centre Excursionista de Catalunya faran descobrir als infants el Parc del Garraf. Amb l'ajuda de la brúixola, el mapa i coneixements bàsics d'orientació els alumnes seran capaços de moure's per un espai natural i trobar unes fites que anteriorment els haurem amagat. L'activitat te un caire formatiu i a la vegada competitiu, ja que el grup que aconsegueixi trobar més fites guanyarà un premi sorpresa. ** PODEM ADAPTAR EL FIL CONDUCTOR DE L'ACTIVITAT D'ORIENTACIÓ A LES VOSTRES NECESSITATS ADAPTANT LES FITES ALS CONTINGUTS QUE VULGUEU TREBALLAR (FAUNA, FLORA, SERRALADES, CIMS...)
Més informació

Cursa d'orientació a la carta!

Barcelona
CURSA D'ORIENTACIÓ A LA CARTA! ¡DIGUEU-NOS ON VOLEU FER L'ACTIVITAT D'ORIENTACIÓ I US LA PREPAREM!! Amb l'ajuda de la brúixola, el mapa i coneixements bàsics d'orientació els alumnes seran capaços de moure's per un espai natural i trobar unes fites que anteriorment els haurem amagat. L'activitat te un caire formatiu i a la vegada competitiu, ja que el grup que aconsegueixi trobar més fites guanyarà un premi sorpresa. **PODEM ADAPTAR EL FIL CONDUCTOR DE L'ACTIVITAT D'ORIENTACIÓ A LES VOSTRES NECESSITATS ADAPTANT LES FITES ALS CONTINGUTS QUE VULGUEU TREBALLAR (FAUNA, FLORA, SERRALADES, CIMS...)
Més informació

Descobreix el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt

Parc Natural de Sant llorenç del Munt
Una visió global del Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l´Obac. Hora d´arribada: 10:00 h. Hora d´acabament: Abans de dinar Cal portar: Estoig amb llapis, goma i alguns coloes, carpeta rígida, cantimplora plena, esmorzar i dinar. Roba d´abric i gorra (segons l´época de l´any), calçat esportiu per caminar per la muntanya (botes o bambes, no sabates!). Important: Portar aigua, ja que no n´hi ha. Descripció de l´activitat: Comencem el dia amb  la visita al Centre d´interpretació Parc Natural. L´audiovisual ens permetrà fer-nos una idea general del que veurem durant el dia. Seguidament agafarem un dels camins que surten d´aquest mateix punt (segons l´edat dels alumnes es fa un o l´altre). Durant la passejada ens aturarem per observar les principals espècies vegetals que configuren el Parc, així com per observar els indicis i rastres de la presència d´espècies animals; igualment farem esment de les característiques formes rocalloses que formen el massís. Els alumnes aniran fent les seves anotacions al dossier que els facilitem per aconseguir una visió global del Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l´Obac. Punt de trobada amb l´escola: Coll d´Estenalles. A la carretera BV-1221 que va de Matadepera a Talamanca sortint de Terrassa, Km. 14,8. Pàrking pel bus al costat mateix del centre d´informació del Parc al Coll d´Estenalles.
Més informació

El bosc dels sentits

Llinars del Vallès
Temàtica : “El Bosc dels Sentits” Horaris:De 10h a 14h.Edat adequada:Cicle infantil i cicle inicial.Època de l’any adequada: Durant tot l’any. (Recomanable pels mesos de tardor (setembre, octubre i novembre)Nº màxim del grup:Màxim 100 nens/es.   Presentació de l’activitat:Aquesta proposta va encarada als més menuts de l’escola, i pretén ser una sortida on coneguin un entorn diferent (no estan molt acostumats a sortir encara) i puguin conèixer també una mica més el seu cos a través de la utilització dels 5 sentits en aquest nou entorn desconegut.És una experiència de sensacions noves i la descoberta d’un nou món per part de molts dels assistents, cosa que ens serveix molt per introduir jocs i personatges en l’activitat els quals la dinamitzaran. Utilitzant la riquesa que ens ofereix l’entorn natural, ens endinsarem en els seus boscos per tal de descobrir-ne tot el que amaguen a través dels sons i sorolls, del que veiem, del que toquem, de les olors que desprenen plantes i demés elements o del propi gust que alguns dels fruits que trobem ens poden fer sentir.Descobrirem i coneixerem plantes, animals, arbres... tot això guiat pel personatge de l’activitat i els follets de Mogent, personatges centrals de l’eix d’animació.Una activitat ideal per grups escolars que estiguin treballant els 5 sentits a classe o que pretenguin fer-ho.   Descripció de les activitats:Aquesta activitat inclou una gimcana de jocs per estimular els sentits dels assistents. Si l’activitat es realitza durant una estació o una altre, es poden veure modificades algunes proves. - Jocs per estimular el sentits: el fem inicialment per posar en alerta tots els sentits, saber quins són aquests i així poder utilitzar-los a ple rendiment durant l’activitat. - Gimcana de proves al Bosc: per identificar, reconèixer i observar elements del bosc. Basada en jocs d’atenció, de reconeixent i familiarització amb l’entorn. - Visita i activitats a l’hort: on veurem els diversos colors de les fruites i verdures. - Taller amb elements del bosc: Amb els elements que em recol·lectat amb els jocs. - Taller de les bossetes d’olor: el que s’enduran a casa com a record de l’activitat i de la sortida.   Descripció de l’estada: Arribada del grup i esmorzar (zona picnic o sales). Realització de les activitats (entorn natural de la casa, sobretot boscos i hort). Realització dels tallers (sales de la casa). Dinar i Comiat(zona picnic o sales).  
Més informació

La Mola, descobreix les riqueses del Parc Natural

Matadepera
LA MOLA, DESCOBREIX LES RIQUESES DEL PARC NATURAL Els monitors del CEC Catalunya faran descobrir als infants el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i ens guiaran fins al cim de la Mola (1.104 m), el punt més alt del massís. Tot ascendint , observarem la seva riquesa paisatgística i geològica, així com el seu patrimoni artístic i, si tenim sort, potser també la seva fauna! Al cim, coronat pel monestir de Sant Llorenç, aprofitarem per gaudir de les vistes extraordinàries damunt de les serres meridionals, com Montserrat o el Garraf, però que si el dia és clar, podrem allargar fins a bona part de la Catalunya nord-oriental i fins i tot als Pirineus. DADES PRÀCTIQUES PUNT D'INICI: Can Robert (Matadepera) ADREÇAT A: CM, CS, ESO, Batx i cicles formatius TEMPORADA: tot l'any HORARI: tot el dia (acordat amb els mestres) MATERIAL PERSONAL: calçat esportiu i/o de muntanya, motxilla, cantimplora, roba d'abric i dinar. MATERIAL DIDÀCTIC: mapes i brúixoles (ho aporta el CEC) RATI: 3 monitors per 50 nens   **PODEM ADAPTAR ELS CONTINGUTS A LES VOSTRES NECESSITATS O REDUIR ELS CONTINGUTS PER FER-LA MÉS LÚDICA
Més informació

Estudi d'una riera

Hostalric
Estudi de riera Convertim-nos en cientific per un dia i a través del treball de camp realitzem una descoberta de la riera d'Arbúcies. Cataloguem els vegetals, animals, mesurem el cabal i recollim mostres...  Tot això al Mas del Pol situat al peu del Montseny. Hora d´arribada: 10:30 h.Hora d´acabament: a  l´hora de dinar Cal portar: Botes d´aigua, carpeta, llapis i goma, cantimplora amb aigua.
Més informació

Som forestals

Llinars del Vallès
SOM FORESTALS Temàtica : "Som Forestals" Horaris: De 10h a 14h. Edat adequada: Cicle inicial, cicle mitjà, cicle superior i ESO. Època de l'any adequada: Durant tot l'any. Nº màxim del grup:  150 alumnes. Presentació de l'activitat: Una activitat que té molt sentit fer-la en una casa com la nostra, on ens trobem amb un entorn natural i on la presència d'Agents Forestals no és estranya. és important saber i aprendre quines tasques realitzen, ja que l'activitat girarà entorn de la seva figura. Combinarem una vessant pràctica amb la lectura de mapes i realització d'una sortida (així com identificació de senyals i mesures bàsiques de supervivència), amb una vessant més teòrica de conèixer a fons el parc natural del Montnegre - Corredor, en el qual representa que som forestals. La preservació dels espais naturals com a medi on es desenvolupen la fauna i la flora, el respecte a la natura, la seva defensa com a bé necessari i imprescindible, així com la reactivació de zones boscoses dins i fora del Parc Natural; seran els principals eixos motrius d'aquesta activitat. Tot això dinamitzat pel monitoratge que és perfectament coneixedor de l'entorn i ha treballat prèviament el contingut de l'activitat, en cadascuna de les seves vessants. Descripció de les activitats: -Realització d'una sortida per rutes del Parc. -Identificació de la flora i fauna. -Pràctica de mesures i tècniques de supervivència. -Realització d'una yimcana de proves físiques que tot agent forestal ha de complir.
Més informació

Grimpant per les agulles de Montserrat

Montserrat
DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT Els monitors del Centre Excursionista de Catalunya faran descobrir als infants el Parc Natural de Montserrat, la muntanya "màgica". La zona d'agulles, una mica menys concorreguda que la del monestir però molt impressionant, permetrà als infants viure una aventura difícil d'oblidar. L'activitat pretén connectar els nens i joves amb la natura, que aprenguin a respectar-la i que se'ls desperti curiositat per ella i per activitats que es puguin desenvolupar en el medi natural. I com a punt àlgid de l'excursió ens endinsarem a les canals amagades de la muntanya, per grimpar amb l'ajuda de les cordes per les roques conglomerades de les esveltes agulles de Montserrat. Aventura, confiança en els companys, organització de grup, presa de decisions, solució de problemes i tot sota l'estricte control dels experimentats monitors del C.E.C. **PODEM ADAPTAR ELS CONTINGUTS A LES VOSTRES NECESSITATS O REDUIR ELS CONTINGUTS PER FER-LA MÉS LÚDICA
Més informació

Els canvis estacionals al Montseny

Montseny
ELS CANVIS ESTACIONALS AL MONTSENY Els monitors del Centre Excursionista de Catalunya faran descobrir als infants el Parc Natural del Montseny tot pujant al cim del Turó de Morou (1.307 m).Abans de començar l’excursió veurem l’audiovisual sobre el Parc al Centre d’informació de Can Casades.Coneixerem les característiques de les castanyedes i les fagedes i els seu canvis vitals durant les 4 estacions de l’any.Una experiència que els infants gaudiran al màxim ja que el nostre propòsit és enriquir d’una manera divertida i engrescadora a tots els infants i joves que ens acompanyen.   **PODEM ADAPTAR ELS CONTINGUTS A LES VOSTRES NECESSITATS O REDUIR ELS CONTINGUTS PER FER-LA MÉS LÚDICA
Més informació

Taller d'ungüent de plantatge

Activitat a l´escola
ACTIVITAT A L'ESCOLA – TALLER D'UNGÜENT DE PLANTATGE Els monitors del Centre Excursionista de Catalunya es desplaçaran a la vostra escola per fer descobrir als infants l'antic ofici de les Trementinaires. La natura ens ofereix gran quantitat de plantes medicinals que els nostres avantpassats utilitzàvem per guarir diferents mals. Explicarem els infants alguns exemples d'aquestes plantes i confeccionarem en grup un ungu.ent cicatritzant amb una planta que podem trobar fins i tot a l'interior d'una ciutat. Farem recol·lecció d'aquesta planta, "el plantatge", i el manipularem per a poder obtenir una pomada amb moltes propietats curatives. Com a punt final de l'activitat fins i tot els nens faran la seva pròpia etiqueta del medicament i se'n podran endur un pot a casa!! DADES PRÀCTIQUES *LLOC: A l'aula de l'escola (Província de Barcelona) *ADREÇAT A: C.I., C.M., C.S., ESO i BATX. *TEMPORADA: De març a juny *HORARI: el taller te una durada de 3 hores aprox. *MATERIAL DIDÀCTIC: tot el material específic del taller l'aporta el CEC *RATI: 2 monitors per 50 nens **L'activitat requereix sortir de l'aula amb els monitors del CEC per anar a recol·lectar la planta. En el cas d'estar interessats caldria visitar l'escola per a comprovar si hi ha disponibilitat de la planta a prop de l'escola.
Més informació

El bosc dels sentits al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt

Parc natural de Sant llorenç del Munt
Recorregut de natura on, mitjançant jocs, contes i activitats, els infants descobreixen pas a pas els canvis que tenen lloc a les plantes i animals durant la tardor o la primavera. Nivell: Ed. Infantil i Cicle Inicial de primària Hora d´arribada: 10:00 h.Hora d´acabament: A l´hora de dinar Cal portar: Cantimplora plena, esmorzar i dinar. Gorra, calçat esportiu  (botes o bambes, no sabates!). Descripció de l´activitat: Agafarem un dels camins que surten d´aquest mateix punt (segons l´edat dels alumnes es fa l´un o l´altre). Durant la passejada aprendrem a reconèixer les espècies vegetals més característiques del Parc, així com a observar els indicis i rastres de la fauna que l´habita. A través de jocs i dinàmiques, el nen relaciona, assimilia i capta la diferent informació que el monitor anirà transmetent per aconseguir una visió global del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt Punt de trobada amb l´escola: Coll d´Estenalles. A la carretera BV-1221 que va de Matadepera a Talamanca sortint de Terrassa, Km. 14,8. Pàrking pel bus al costat mateix del centre d´informació del Parc al Coll d´Estenalles.
Més informació

El bosc dels sentits

Llinars del Vallès
EL BOSC DELS SENTITS Temàtica : "El Bosc dels Sentits" Horaris: De 10h a 14h. Edat adequada: Cicle infantil i cicle inicial. Època de l'any adequada: Durant tot l'any. ((Recomanable pels mesos de tardor (setembre, octubre i novembre)). Nº màxim del grup: Màxim 100 nens/es. Presentació de l'activitat: Aquesta proposta va encarada als més menuts de l'escola, i pretén ser una sortida on coneguin un entorn diferent (no estan molt acostumats a sortir encara) i puguin conèixer també una mica més el seu cos a través de la utilització dels 5 sentits en aquest nou entorn desconegut. És una experiència de sensacions noves i la descoberta d'un nou món per part de molts dels assistents, cosa que ens serveix molt per introduir jocs i personatges en l'activitat els quals la dinamitzaran. Utilitzant la riquesa que ens ofereix l'entorn natural, ens endinsarem en els seus boscos per tal de descobrir-ne tot el que amaguen a través dels sons i sorolls, del que veiem, del que toquem, de les olors que desprenen plantes i demés elements o del propi gust que alguns dels fruits que trobem ens poden fer sentir. Descobrirem i coneixerem plantes, animals, arbres... tot això guiat pel personatge de l'activitat i els follets de Mogent, personatges centrals de l'eix d'animació. Una activitat ideal per grups escolars que estiguin treballant els 5 sentits a classe o que pretenguin fer-ho. Descripció de les activitats: Aquesta activitat inclou una gimcana de jocs per estimular els sentits dels assistents. Si l'activitat es realitza durant una estació o una altre, es poden veure modificades algunes proves. -Jocs per estimular el sentits. -Gimcana de proves al Bosc. -Visita i activitats a l'hort. -Taller amb elements del bosc. -Taller de les bossetes d'olor.
Més informació

Juguem amb mapes, Brúixoles i senyals

Collserola
JUGUEM AMB MAPES, BRÚIXOLES I SENYALS Collserola Farem una excursió ben entretinguda per Collserola tot jugant i aprenent a conèixer i a interpretar mapes i senyals en els boscos màgics d'aquesta serralada. De la mà dels nostres monitors i tècnics titulats i amb els mapes i les brúixoles a les mans i les diferents senyals i tipus de senyalitzacions aprendrem a moure'ns amb seguretat pels boscos i camins. Dinar en una font. Organitza: Centre excursionista de Catalunya  
Més informació

Descobreix el Parc Natural de Collserola

Parc Natural de collserola
Recorregut de natura on, mitjançant jocs, contes i activitats, els infants descobreixen pas a pas els canvis que tenen lloc a les plantes i animals durant la tardor i/o primavera. Hora d´arribada: 10:00 h.Hora d´acabament: A l´hora de dinar Cal portar: Cantimplora plena, esmorzar i dinar. Gorra, calçat esportiu  (botes o bambes, no sabates!). Descripció de l´activitat: Durant la passejada aprendrem a reconèixer les espècies vegetals més característiques del Parc, així com a observar els indicis i rastres de la fauna que l´habita. A través de jocs i dinàmiques, el nen relaciona, assimilia i capta la diferent informació que el monitor anirà transmetent per aconseguir una visió global del Parc de Collserola Objectius pedagògics1.    Propiciar de manera directe el contacte de l'infant amb el medi natural.2.    Conèixer amb profunditat els trets més característics del medi en el qual treballem.3.    Sensibilitzar a l'infant en valors ecològics. Punt de trobada amb l'escola:    Àrea de lleure de Can CollSi sortiu de Barcelona, agafeu la ronda de Dalt, deixeu-la a la sortida 4 (velòdrom d’Horta i continueu en direcció Cerdanyola. Al cap d’uns 9.5  km trobareu senyalitzacions de l’Àrea de Lleure de Can Coll.Tant si veniu de Barcelona, com del Vallès per l’A18, heu d’agafar la sortida de Cerdanyola/Ripollet i continuar en aquesta direcció passant per la ronda de Cerdanyola i continuant per l’avinguda Primavera, fins la carretera Cerdanyola a Barcelona. En aquesta carretera a 1.5 km trobareu Can Coll.
Més informació

Tenim 5 sentits per descobrir

Saifores - El Vendrell
Descoberta de les plantes que curen mals i que aporten bens. Des de l'antiguitat les plantes s'han utilitzat per a curar mals i per a beneficiar i millorar la salut de les persones. Descobrim aquestes propietats d'algunes de les plantes del clima mediterrani Inclou: • Material de l'activitat i taller • Monitors matí i tarda • Estada a la casa • Treball previ a l'escola • Dossier per mestres CONTINGUTS Fets i Conceptes: • Coneixença de les plantes remeieres • Descoberta de l'entorn • Reconeixement de plantes • Remeis i característiques específiques Procediments: • Descoberta lúdica • Observació i experimentació. • Identificació visual i olfactiva Actituds: • Participació activa en les activitats. • Curiositat, respecte i motivació per la natura PROGRAMA 10.00.-h Arribada a la casa de colònies i rebuda dels monitors/es 10,30.-h Esmorzar amb mestres 11,00.-h Presentació de l'activitat a través d'uns personatges d'animació. Recorregut pel bosc dinamitzat i recollida de mostres. Treball amb fitxes naturalístiques. 13,30.-h Dinar amb mestres 14,30.-h Taller de quadret de natura 16,00.-h Comiat i tornada a l'escola * S'adapten els horaris en funció de les hores d'arribada i de sortida de l'escola.
Més informació

El trencaclosques de la natura

Llinars del Vallès
EL TRECACLOSQUES DE LA NATURA Seguirem un itinerari pel bosc i anirem trobant les parts d'un trencaclosques que ens descobrirà els secrets del bosc, de la fauna que hi habita, de les feines del bosc i moltes curiositats més. Les ràtios dels grups són entre 20/25 alumnes. HORARI DE LES SORTIDES D'UN DIA PER ESCOLES I ESPLAIS ( AMB ACTIVITATS I MONITORATGE ): 10,30h Arribada al matí ( aprox ) Esmorzar 11,00h Presentació de l'equip de monitors i fer grups Deixar motxilles i anar al wc Inici de l'activitat escollida 13h-14h: Dinar 14h-15h: Activitat de comiat 15h Temps lliure NIVELLS: CM - CS - ESO  
Més informació

Bosses d’olor

TORRELLES DE LLOBREGAT
QUE FAREM? Descoberta de l’entorn i taller: Farem uns excursió pel bosc on torbarem diferents proves que ens han deixat preparades els animals que hi viuen, descobrirem de que viuen els animals durant l'hivern; recollire aliments, fulles dels arbres de fulla caduca, branques per fer caus, ens camuflarem i trobarem un lloc ideal per passar-hi l’hivern. Tot fent una excursió pel bosc veurem com alguns dels arbres comencen a brotar les seves fulles i com molts dels arbres i arbustos conserven la seva fulla tot l'any. Aprendrem a reconèixer les plantes aromàtiques que omplen el nostre sotabosc; romaní, farigola, fonoll... Recollirem algunes d'aquestes plantes i farem una bosseta d'olor per dur-la cap a casa i recordar l’excursió. COM ENS ORGANITZAREM? Farem grups, a ser possible barrejant els cursos i les classes doncs creiem que és enriquidor que els grups siguin barrejats i que els infants s’ajudin entre ells. QUE NECESSITEM SABER? Ens sembla interessant que els infants duguin cantimplora o ampolleta d’aigua amb el nom doncs durant el dia ens és més fàcil perquè tots beguin a l’hora i evitar que hagin de compartir gots. Si algun infant té alguna al·lèrgia ambiental o de contacte agrairiem que ens n’informèssiu amb antel·lació per si hem de modificar l’activitat. Nivell: Educació infantil i primària
Més informació

Seguir els rastres

Bigues i Riells
SEGUIR ELS RASTRES Recorregut pels entorns de la casa per descobrir les petjades dels animals mediterranis i no tant...
Més informació

Descobrim la tardor

Vallgorgina
DESCOBRIM LA TARDOR L'objectiu d'aquesta sortida és mostrar als alumnes d'una manera pràctica i entretinguda els canvis que es donen a la natura amb l'arribada de la tardor.
Més informació

Excursió

Bigues i Riells
EXCURSIÓ Recorregut per camins de sorra fins arribar a un alzinar. Pel camí veurem camps de conreu, boscos, una granja, vinyes...
Més informació

Herbari

Llinars del Vallès
HERBARI Sortida per conèixer la vegetació, recollida de mostres, confecció d'un quadern o quadret herbari fent servir la tècnica de la premsa. Les ràtios dels grups són entre 20/25 alumnes. HORARI DE LES SORTIDES D'UN DIA PER ESCOLES I ESPLAIS ( AMB ACTIVITATS I MONITORATGE ): 10,30h Arribada al matí ( aprox ) Esmorzar 11,00h Presentació de l'equip de monitors i fer grups Deixar motxilles i anar al wc Inici de l'activitat escollida 13h-14h: Dinar 14h-15h: Activitat de comiat 15h Temps lliure NIVELLS: EI - CI - CM - CS  
Més informació

CONSTRUCCIÓ DE CAIXES NIUS

Vallgorguina
L’activitat es compon de dues parts: la primera consisteix en fer un recorregut pel bosc per conèixer les principals espècies vegetals que es troben a Can Clarens. A la segona part s’explicarà la problemàtica ambiental de l’hàbitat dels ocells i es proposaran diferents solucions, d’entre de les quals són la construcció de caixes niu. Durada 2 hores i mitjaNivell: CS de primària
Més informació

EL TREBALL AL BOSC

Vallgorguina
Itinerari pels boscos de Can Clarens per tal d’observar i identificar els elements més característics i propis del bosc, fent especial atenció als productes naturals que s’obtenen (fusta, suro, fruits, bolets, plantes remeieres,...). Durada 2 hores i mitjaNivells: CM i CS de primària
Més informació

Ungüent de plantatge

Bàscara
Ungüent de plantatge. Primària Donem a conèixer les plantes remeieres, una medicina mil·lenària. Anem a buscar plantatge al camp i fem un ungüent pels cops. Els nens se n’emporten un potet a casa.
Més informació

Programa educatiu Secundària Marineland

Palafolls
El nostre compromís: Educar en la conservació de la natura, contribuint a l’increment qualitatiu i quantitatiu de la consciència ambiental i motivant actituds sostenibles entre els alumnes. Apostem per una educació ambiental, que orienti les activitats envers l’educació de futurs ciutadans responsables. Educació secundària: Visita lliure: Visita lliure a les nostres instal∙lacions per conèixer el comportament quotidià de les aus i els mamífers.Ajuda per als professors: Guia del docent: Orientació sobre les activitats educatives que s’ofereixen. Ajuda a organitzar la visita tenint en compte el que s’observarà i el nivell de cada curs, així com les pautes de treball a classe un cop transcorreguda la visita Ajuda per a alumnes: “Treball de recerca” del batxilleratAssessorament per als alumnes que facin estudis relacionats amb la col∙lecció zoològica de Marineland.
Més informació

Trekking al Parc Natural del Garraf o al Parc del Foix

Vilanova i la Geltrú
TREKKING AL PARC NATURAL DEL GARRAF O AL PARC DEL FOIX El Trekking és una activitat esportiva que ens aporta un contacte amb la natura més pausat i reflexiu, que ens proporciona uns coneixements més acurats del nostre entorn. Les excursions a peu per llocs propers, però poc accessibles es consideren els aspectes importants d'aquest esport. Us oferim visites a llocs amb gran interès paisagístic i pel seu valor ecològic com el Parc Natural del Garraf o el Parc del Foix. Edats: de 3 fins a 12 anys Material Necessari: *Bambes d'esport o botes de muntanya. *Motxilla, i roba còmoda per poder caminar durant una jornada amb tota comoditat. Inclou: *Material per l'activitat (fitxes didàctiques). *Assegurança de RC i Accidents. *Monitor/guia Punt de trobada: ROC ROI-BASE NÀUTICA, MOLL DE PONENT S/N. VILANOVA I LA GELTRÚ.  
Més informació

Taller d'egagròpiles

Fogars de la Selva
Els rapinyaires nocturns, fantàstiques aus que rarament es deixen veure, son les culpables d'aquestes “boletes” de pèl i ossets que regurgiten producte dels seus àpats: les musaranyes, els talps, els talpons, els ratolins i petits ocells.En aquest taller parlarem d'aquestes aus nocturnes, veurem una presentació amb fotografies i els cants de les diferents espècies de mussols de tot Catalunya, observarem les diferents egagròpiles que regurgita cada espècie, les obrirem per veure el seu contingut i per últim, separarem els diferents ossets i aprendrem a diferenciar de quin animal són. L’activitat té una durada de 2:30/3h aproximadament amb monitoratge. Està adreçada a nens/es de P4, P5 i primària.
Més informació

El Bosc

Bàscara
El bosc Ed. Infantil, primària i ESOEls arbres i arbusts més importants del bosc mediterrani. Captura i observació dels invertebrats del bosc. Recerca de rastres de vertebrats.Amb els més petits, educació infantil i cicle inicial es fa un treball molt sensorial, mitjançant jocs. Els nois d’ESO fan l’estudi d’una parcel·la del bosc.
Més informació

Anellament d'ocells

Fogars de La selva
L'activitat consisteix en agafar ocells capturats en unes xarxes per posteriorment posa'ls-hi una anella de control a la pota i prendre'n mesures com la mida de l'ala, el pes, l'edat i el sexe de l'ocell. Es fascinant veure les diferents espècies de tan a prop i poder agafar els ocells per després alliberar-los. Tant els més petits com el adults quedem bocabadats. L'activitat te una durada d'unes 3 hores amb monitors. Activitat dirigida a: P4, P5 i primària.
Més informació

Sabó artesanal

Bigues i Riells
SABÓ ARTESANAL Elaboració de sabó artesanal, amb sabó de glicerina 100% natural i plantes aromàtiques collides al bosc. Cada nen modelarà una pastilla de sabó amb la forma que més li agradi.  
Més informació

La Tardor al Montseny

Santa Maria de Palautordera
La tardor es l’estació ideal per observar i viure els grans canvis de la natura. Veurem aquests canvis de manera real i divertida, gaudint del paisatge i de les sensacions que produeix passejar i olorar el bosc humit, típic d’aquesta època de l’any. (Aquesta excursió es pot fer en anglès). Cicles: Educació infantil i cicle inicial. Activitats ENS CONVERTIM EN RATOLINS: Necessitem la màgia per endinsar-nos en un bosc molt especial. LA PARADETA DE LA TARDOR: coneixem els fruits típics de la tardor. TROBADA AMB LA FADA DE LA TARDOR: La Fada ens explica com vieun a la tardor els habitants del bosc i fomenta l’amor i el respecte pel medi natural. EL BOSC A LA TARDOR: passegem i observem el bosc alhora que descobrim les seves característiques a la tardor i reconeixem alguns dels seus arbres.
Més informació

El bosc-Llibre gegant

Llinars del Vallès
EL BOSC-LLIBRE GEGANT Ens trobarem amb un llibre gegant que conté explicacions però està inacabat, entre tots l'acabarem i us el podreu emportar a l'escola. ( 1 llibre x classe o grup ). Les ràtios dels grups són entre 20/25 alumnes. HORARI DE LES SORTIDES D'UN DIA PER ESCOLES I ESPLAIS ( AMB ACTIVITATS I MONITORATGE ): 10,30h Arribada al matí ( aprox ) Esmorzar 11,00h Presentació de l'equip de monitors i fer grups Deixar motxilles i anar al wc Inici de l'activitat escollida 13h-14h: Dinar 14h-15h: Activitat de comiat 15h Temps lliure NIVELLS: EI- CI- CM
Més informació

Les rieres i les fonts de Calders

Calders
Diverses excursions d’un dia a través de les fonts i les conques hidrogràfiques de Calders. Aprendrem lliçons d’hidrografia sobre rius, rieres i fonts, i trobarem fòssils de l’antic mar que s’assentava a la zona fa milions d’anys.
Més informació

Egagròpiles

Bàscara
Egagròpiles. Estudi d’aquestes boles que algunes aus expulsen per la boca, i que ens permet conèixer els petits animals que han menjat. Cicles: mitjà i superior de primària.
Més informació

El follet Rigolet i la pagesa

Begues
NIVELL     Aquesta sortida està pensada per a nens/es de 3 a 5 anys. OBJECTIU Observar les repercussions de les actuacions de les persones al medi. Prendre consciència de que hem de cuidar el bosc     CONTINGUTS     - Algunes plantes del bosc es poden menjar    - Les estacions i les feines del pagès i la pagesa    - Els conills i la seva casa    - Importància de la netedat del bosc    - El pi: arrels, tronc i fulles    - Les feixes    - Algunes plantes fan bona olor METODOLOGIA Breu salutació El teatre de titelles Passeig pel bosc: plantes que es poden cuinar, les estacions i les tasques del pagès/a, el conill de bosc, no volem un bosc brut, el pi, perquè es van fer les feixes?, plantes aromàtiques Elaboració del quadre del bosc que ens agradaria
Més informació

El Delta del Llobregat, natura versus civilització

El Delta del Llobregat
El Delta del Llobregat és un paradís natural enmig de grans infraestructures industrials i de serveis. L’itinerari proposa l’estudi de les característiques de l’ecosistema i incideix en la interacció de l’home amb el medi natural. A la tarda visitarem la vora del riu, amb els estanys de cal Tet i ca l’Arana. OBJECTIUS: Reconèixer i entendre els trets bàsics del Parc Natural del Delta del Llobregat introduint conceptes de geografia, botànica i zoologia. Observar el funcionament i la utilitat d’un Parc Natural i de les seves activitats. Analitzar l’interacció entre home i natura. Identificar processos senzills de transformació, naturals i socials. Reforçar la capacitat d’observació de l’alumne respecte al patrimoni natural. Motivar a l’anàlisi de tota la informació que es va recollint durant l’itinerari. Fomentar l’esperit crític de l’alumne mitjançant el contrast d’informacions i opinions diverses. Classificar elements a partir d’un criteri donat. Remarcar el concepte de temps històric (passat, present i futur). Fer que l’alumne s’orienti i reconegui els principals punts per on passem i que després els sàpiga localitzar en el mapa. Resumir en una síntesi final tots els continguts tractats durant l’itinerari, que es podrà fer com a activitat posterior a la sortida o com a complement a l’aula del tema treballat. Mostrar-se participatiu, solidaritzant-se de forma responsable i exercitant-se en els principis bàsics de la convivència. Respectar i entendre les normes del Parc, no tan sols de cara al medi ambient, sinó també als altres visitants METODOLOGIA: •    Observació directa del patrimoni.•    Seguiment de les explicacions del monitor/a.•    Realització del dossier didàctic.•    Arribar a conclusions i idees pròpies a través de les preguntes. proposades pel monitor/a. CONTINGUTS: Caseta d’informació Avaluació inicial i detecció d’idees prèvies. Ubicació temporal i espacial, establiment dels conceptes fonamentals que es tractaran al llarg de l’itinerari, i breu descripció d‘aquest. Història del Parc i interacció amb l’home. Diferència entre Parc Natural i Reserva Integral. Pauta de comportament durant el recorregut. Formació i història del Delta. Mirador de la salicòrnia Condicions de vida en un medi salabrós i tàctiques de supervivència de la flora. Espècies autòctones i al·lòctones. Observació directa de la fauna. Reconeixement d’espècies –cigonyes, daines, vaques marines, anàtides, camallargs i limícoles- i característiques. Aguait de la maresma Formació d’estany i maresmes i diferenciació. Característiques de l’aigua salabrosa. Diferenciació entre peixos eurihalins i estenohalins. La pineda Descripció i anàlisi de l’ecosistema del bosc de pins. Diferències entre espècies de pins. La platja Descripció i anàlisi de l’ecosistema de la platja. Dificultats de supervivència a la sorra. Observació del sistema dunar, formació i característiques. El riu Llobregat (tarda) Descripció i anàlisi de l’ecosistema del riu. Observació de fauna i flora. Explicació de la xarxa tròfica. Descripció del funcionament dels calaixos de depuració.
Més informació

Itinerari naturalístic

Cubelles
Descoberta del bosc mediterrani L'hàbitat és l'espai vital dels éssers vius, és el medi físic que reuneix les condicions adequades per afavorir la vida i el desenvolupament d'una espècie. Les cases de colònies del Garaf, Penedès i Anoia estan envoltades d'un entorn excepcional per poder investigar i descobrir com l'home interactua amb la natura, i com aquesta manté un delicat equilibri per preservar la xarxa tròfica i la diversitat.   Inclou:   • Material de l'activitat   • Dossier didàctic per l'alumnat   • Monitors matí i tarda   • Estada a la casa   • Treball previ a l'escola   • Dossier per mestre   CONTINGUTS   Fets i Conceptes:   • Ecosistemes i tipus d'hàbitats naturals.   • Relació entre clima-vegetació-fauna   • La vegetació de l'entorn   • El món rural i la vida a pagès   Procediments:   • Observació, interacció i anàlisi de l'entorn.   • Pràctiques de treball de camp.   Actituds:   • Relació cooperativa amb els companys i treball en petit grup.   • Sensibilitat envers la conservació del medi natural i el treball del camp.   • Respecte per l'entorn natural.   PROGRAMA   10.00.-h Arribada a la casa de colònies i rebuda dels monitors/es   10,30.-h Esmorzar amb mestres   11,00.-h Laboratori Naturalista: experiments per observar els comportaments de la naturalesa i conèixer els elements naturals protagonistes d'aquests processos.   12,00.-h Itinerari de Natura: Itinerari de natura amb descoberta i experimentació de la vegetació i la fauna típica del bosc mediterrani.   13,30.-h Dinar amb mestres   14,30.-h El Joc de la xarxa tròfica, joc dinàmic per a Itinerari naturalístic comprendre la supervivència i la importància de les diferents espècies.   15,30.-h Comiat d'animació   16,00.-h Tornada a l'escola   * S'adapten els horaris en funció de les hores d'arribada i de sortida de l'escola.  
Més informació

Programa educatiu Infantil Marineland

Palafolls
El nostre compromís: Educar en la conservació de la natura, contribuint a l'increment qualitatiu i quantitatiu de la consciència ambiental i motivant actituds sostenibles entre els alumnes. Apostem per una educació ambiental, que orienti les activitats envers l'educació de futurs ciutadans responsables. Educació infanti: Exploració del món animal: Un recorregut per diverses instal∙lacions d'animals, en què es pot observar i conèixer els animals de dos grans grups: mamífers i aus. Especial dofins: Una trobada al delfinari, en la qual es poden treballar les característiques principals d'aquests mamífers. Fermín el Pingüí: Observant els pingüins en la seva instal∙lació mateixa s'estudien les característiques d'aquesta simpàtica espècie d'ocells. Pelut i gruixut (foca o lleó marí) Mitjançant l'observació d'aquests animals i alguns recursos tàctils aprendrem a diferenciar­los tot i que siguin molt semblants a primer cop d'ull. Visita lliure: Conèixer el zoo marí de prop i sorprendre's amb el comportament de les nostres espècies. T'ajudem amb una guia didàctica i, per descomptat, amb els cartells del parc.
Més informació

Natura: Excursió al bosc

Canyelles
Objectius de l'activitat: Descobrir plantes aromàtiques i els arbres més comuns de la zona. Establir contacte directe amb la natura. Afavorir l'agilitat mental. Promoure l'escolta activa. Que farem? Anirem d'excursió al bosc en grups de 15-16 infants, cada un amb el seu monitor. Un cop al bosc, ens trobarem a una petita esplanada on farem diferents jocs, ensenyarem als nen/es quines plantes aromàtiques hi ha, quins arbres són els més comuns, mirarem amb lupes, jugarem a amagar-nos amb xiulets i l'arrenca cues. Nivells: EINF i Cicle Inicial de primària Programació 9h Sortida escola 10h Arribada a la casa i esmorzar 11h Activitat, Excursió al bosc 13h Dinar 14h Continuació de l'activitat 15.30h Comiat
Més informació

TALLER DE PALMES

Vallgorguina
L’objectiu de l’activitat és conèixer la festa de Rams a través d’un taller plàstic d’elaboració i decoració de palmes. Cada participant s’elaborarà i es decorarà la seva pròpia palma. Durada 2 hores i mitjaCicles: CM i CS de primària
Més informació

Els arbres fruiters. Fem melmelada.

Cubelles
Els fruits de tardor i hivern Explorem el medi natural del voltant de la casa de colònies tot observant els diferents arbres que donen fruit a la tardor i a l'hivern : cítrics, vinya. Descobrim els seus fruits, n'aprenem els seus noms, els gustos, les olors i les seves formes i conservació.   Inclou: • Material de l'activitat i el taller • Monitors matí i tarda • Estada a la casa • Treball previ a l'escola • Dossier per mestres CONTINGUTS Fets i Conceptes: • Els arbres fruiters i les seves característiques • El medi natural. • El cicle vital dels arbres • Els treballs del camp • El procés de transformació dels aliments Procediments: • Descoberta lúdica de l'espai. • Observació i experimentació. • Elaboració de melmelada Actituds: • Participació activa en les activitats. • Curiositat per l'entorn natural i la vida tradicional al camp. • Neteja i higiene personal davant la cuina PROGRAMA 10.00.-h Arribada a la casa de colònies i rebuda dels monitors/es 10,30.-h Esmorzar amb mestres 11,00.-h Presentació de l'activitat a través d'uns personatges d'animació, itinerari als voltants de la casa per a descobrir la vinya i els diferents arbres fruiters i les seves característiques 12,30.-h Elaboració de la melmelada d'hivers 13,30.-h Dinar amb mestres 14,30.-h.Preparació del taller i decoració 15,30.-h Comiat d'animació 16,00.-h Tornada a l'escola * S'adapten els horaris en funció de les hores d'arribada i de sortida de l'escola.
Més informació

Tenim 5 sentits per descobrir

Cubelles
Descoberta de les plantes que curen mals i que aporten bens. Des de l'antiguitat les plantes s'han utilitzat per a curar mals i per a beneficiar i millorar la salut de les persones. Descobrim aquestes propietats d'algunes de les plantes del clima mediterrani Inclou: • Material de l'activitat i taller • Monitors matí i tarda • Estada a la casa • Treball previ a l'escola • Dossier per mestres CONTINGUTS Fets i Conceptes: • Coneixença de les plantes remeieres • Descoberta de l'entorn • Reconeixement de plantes • Remeis i característiques específiques Procediments: • Descoberta lúdica • Observació i experimentació. • Identificació visual i olfactiva Actituds: • Participació activa en les activitats. • Curiositat, respecte i motivació per la natura PROGRAMA 10.00.-h Arribada a la casa de colònies i rebuda dels monitors/es 10,30.-h Esmorzar amb mestres 11,00.-h Presentació de l'activitat a través d'uns personatges d'animació. Recorregut pel bosc dinamitzat i recollida de mostres. Treball amb fitxes naturalístiques. 13,30.-h Dinar amb mestres 14,30.-h Taller de quadret de natura 16,00.-h Comiat i tornada a l'escola * S'adapten els horaris en funció de les hores d'arribada i de sortida de l'escola.
Més informació

Estampació amb elements naturals

Vallgorguina
L’activitat es desenvolupa en dues parts: la primera consta d’un recorregut pel bosc per conèixer i recollir mostres de les espècies del bosc. I la segona part és fer un taller d’estampació amb les mostres recollides sobre un suport de paper o roba. Durada 2 hores i mitja 
Més informació

TALLER DE CISTELLERIA

Vallgorguina
L’objectiu de l’activitat és conèixer les característiques generals de la planta productora del vímet així com l’ofici tradicional del cisteller a través de l’elaboració d’un objecte de vímet per part de cada participant. Durada 2 hores i mitjaNivell: CS de primària
Més informació

Saquets d'olor

Bigues i Riells
SAQUETS D'OLOR Elaboració de saquets aromàtics amb plantes que prèviament hem recollit dels boscos i entorns de Can Ribas.
Més informació

Vol de rapinyaires

Bàscara
Vol de rapinyaires. Una demostració en directe dels vols i habilitats de les aus rapinyaires a càrrec d’un expert en aquesta temàtica. Conèixer de prop àligues, falcons, mussols i altres rapinyaires.Cicles: mitjà i superior de primària i ESO.
Més informació

A vista d'ocell

Bigues i Riells
A VISTA D'OCELL Recorregut pel bosc, amb diferents racons i espais d'observació, contacte amb la natura, aventura, fantasia, ... Volen atansar-vos al nostre bosc, amb la mirada d'un ocell. Qui millor que ells, que poden observar tant des de el cel, com de la terra, per ensenyar-vos els habitants d'aquest bosc, característiques,... Dins el nostre recorregut trobarem espais o racons, on poder gaudir de diferents experiències i aventures. Hem creat un bosc interactiu a la mida i curiositat dels nostres visitants. Racó 1: El nostre habitat Joc d'observació per conèixer els diferents elements naturals que hi viuen al bosc de la casa de colònies. Joc de les diferències. Racó 2: Les cases del cel 5 cases niu, amb els seus habitants, a tamany real treballats amb resina, que els nens podran observar. Dins cada casa niu hi haurà l'ocell i l'explicació de les seves característiques. Racó 4: El formiguer Les nostres amigues, les formigues, són grans treballadores, amb una gran organització dins el seu formiguer Espai pensat per treballar la psicomotricitat, el treball individual i amb equip. Racó 3: Els bolets Com és un bolet? Tots són bons o dolents? Quines mides té? 1. Objectius generals del projecte -Transmetre valors medi - ambientals. -Crear un espai d'experimentació, observació i aprenentatge dins el medi natural. -Sensibilitzar per tot el que ens envolta: natura, fauna i persones. -Conèixer els elements naturals que habiten el bosc. -Crear un ambient lúdic i de fantasia. 2. Dades generals Situació geogràfica: " A vista d'ocell" es troba situat dins la casa de colònies Can Ribas de Montbui (Bigues i Riells – Vallès Oriental). Espai: Un cop estudiat el terreny, el projecte es va realitzar dins un espai delimitat del bosc, aprofitant els marges naturals per delimitar-lo. El terreny va ser netejat i adaptat per la seva utilització. És un bosc bastant net i planer, sense grans desnivells i amb grans recursos naturals (arbres, plantes, rastres,...). Bosc mixt d'alzinar, pi pinyer i roure. Distància del recorregut: 600 metres. Adaptació: El recorregut transcorre per un sender de bosc de 1'5 m d'amplada totalment transitable i sense desnivells elevats. Tots els racons estan dissenyats per poder adaptar els continguts i procediments a l'edat dels nens.
Més informació

Recorregut de natura

La Roca del Vallès
RECORREGUT DE NATURA Farem un recorregut per al bosc i explicarem els arbres i el tipus de vegetació que tenim en un bosc mediterrani. Parlarem dels arbustos i herbes aromàtiques. CADA CLASSE ES PORTARÀ UN MURAL AMB FULLES I PLANTES DEL BOSC!!
Més informació

Programa educatiu Primària Marineland

Palafolls
El nostre compromís: Educar en la conservació de la natura, contribuint a l'increment qualitatiu i quantitatiu de la consciència ambiental i motivant actituds sostenibles entre els alumnes. Apostem per una educació ambiental, que orienti les activitats envers l'educació de futurs ciutadans responsables. Educació primària: Exploració del món animal: Recorregut per les nostres instal∙lacions analitzant l'anatomia i el comportament de les nostres espècies d'aus i de mamífers. Especial dofins: Una trobada al delfinari per treballar de prop l'anatomia i les principals característiques d'aquests afectuosos mamífers. L'aventura de l'evolució: Recreació del viatge de Charles Darwin a bord de l'HMS Beagle, repassant la teoria de l'evolució a través d'aquesta fantàstica aventura. Visita lliure: Visita lliure de les nostres instal∙lacions, per conèixer les nostres espècies d'aus i de mamífers, així com la seva particular adaptació al nostre parc
Més informació

Descobrim la tardor

Begues
DESCOBRIM LA TARDOR L'objectiu d'aquesta sortida és mostrar als alumnes d'una manera pràctica i entretinguda els canvis que es donen a la natura amb l'arribada de la tardor.
Més informació

EL DOLMEN DE PEDRA GENTIL

Vallgorguina
Itinerari pels boscos del Parc Natural del Montnegre i el Corredor per conèixer el patrimoni cultural i natural. El centre d’interès és la visita al dolmen de Pedra Gentil, monument megalític que es remunta a les societats prehistòriques que van viure per aquestes contrades. Durada 2 hores i mitjaNivells: CM i CS de Primària
Més informació

Bosses d'olor

Llinars del Vallès
BOSSES D'OLOR Observació del passeig de plantes aromàtiques i medicinals. Diferència entre arbre, arbust i matoll. Descobrim olors a través de l'olfacte i fem una bosseta d'olor. Les ràtios dels grups són entre 20/25 alumnes. HORARI DE LES SORTIDES D'UN DIA PER ESCOLES I ESPLAIS ( AMB ACTIVITATS I MONITORATGE ): 10,30h Arribada al matí ( aprox ) Esmorzar 11,00h Presentació de l'equip de monitors i fer grups Deixar motxilles i anar al wc Inici de l'activitat escollida 13h-14h: Dinar 14h-15h: Activitat de comiat 15h Temps lliure NIVELLS: EI - CI - CM - CS  
Més informació

El riu Fluvià

Bàscara
El riu Fluvià. Ed. Infantil, primària i ESOEl riu Fluvià està a 10 minuts del Molí Nou, i és un riu net, amb aigua tot l’any i amb zones de poca profunditat i poc corrent per poder posar els peus a l’aigua i capturar els petits animals que hi viuen. També s’observa la vegetació de ribera.
Més informació

SC-470 CARNET DE BOLETAIRE

Vallgorguina
Consisteix en un joc de pistes pels voltants de Can Clarens. L’activitat simula que el Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha atorgat a la casa l’experiència pilot per treure el carnet de boletaire. Per l’obtenció del carnet s’hauran de realitzar unes proves teòriques i pràctiques. Durada 2 hores i mitjaNivells: CM I CS de primària
Més informació

Indis

Llinars del Vallès
INDIS Ens endinsarem al bosc per descobrir com vivien els indis, ens convertirem en una petita tribu plantant un poblat i organitzant-lo. Visitarem els tipis i farem la dansa de la pluja. Les ràtios dels grups són entre 20/25 alumnes. HORARI DE LES SORTIDES D'UN DIA PER ESCOLES I ESPLAIS ( AMB ACTIVITATS I MONITORATGE ): 10,30h Arribada al matí ( aprox ) Esmorzar 11,00h Presentació de l'equip de monitors i fer grups Deixar motxilles i anar al wc Inici de l'activitat escollida 13h-14h: Dinar 14h-15h: Activitat de comiat 15h Temps lliure NIVELLS: EI - CI  
Més informació

El bosc dels sentits a la primavera - Can Coll - Collserola

Collserola
Recorregut de natura on, mitjançant jocs, contes i activitats, els infants descobreixen pas a pas els canvis que tenen lloc a les plantes i animals durant la primavera. Responsables activitat: monitors de Bruixola Hora d´arribada: 10:00 h.Hora d´acabament: A l´hora de dinar Cal portar: Cantimplora plena, esmorzar i dinar. Gorra, calçat esportiu (botes o bambes, no sabates!). Descripció de l´activitat: Agafarem un dels camins que surten d´aquest mateix punt (segons l´edat dels alumnes es fa l´un o l´altre). Durant la passejada aprendrem a reconèixer les espècies vegetals més característiques del Parc, així com a observar els indicis i rastres de la fauna que l´habita. A través de jocs i dinàmiques, el nen relaciona, assimilia i capta la diferent informació que el monitor anirà transmetent per aconseguir una visió global del Parc de Collserola. Punt de trobada amb l'escola: Àrea de lleure de Can Coll Si sortiu de Barcelona, agafeu la ronda de Dalt, deixeu-la a la sortida 4( velòdrom d’Horta i continueu en direcció Cerdanyola. Al cap d’uns 9.5 km trobareu senyalitzacions de l’Àrea de Lleure de Can Coll. Tant si veniu de Barcelona, com del Vallès per l’A18, heu d’agafar la sortida de Cerdanyola/Ripollet i continuar en aquesta direcció passant per la ronda de Cerdanyola i continuant per l’avinguda Primavera, fins la carretera Cerdanyola a Barcelona. En aquesta carretera a 1.5 km trobareu Can Coll. Informació i reserves: Tel. 902.19.62.40
Més informació

Laberint màgic

Bigues i Riells
LABERINT MÀGIC Activitat lúdica en la que els infants han de superar proves dins d'un laberint gegant a l'aire lliure.
Més informació

TALLER DE BOSSES AROMÀTIQUES

Vallgorguina
L’objectiu de l’activitat és conèixer els boscos de Can Clarens per identificar les diferents plantes aromàtiques i saber-ne la seva utilitat mitjançant la recollida de mostres i l’elaboració de les bosses aromàtiques. Durada 2 hores i mitjaNivell: EPRI
Més informació

Les plantes remeieres

Cubelles
Descoberta de les plantes que curen mals i que aporten bens. Des de l'antiguitat les plantes s'han utilitzat per a curar mals i per a beneficiar i millorar la salut de  les persones. Descobrim aquestes propietats d'algunes de les plantes del clima mediterrani Inclou:•    Material de l’activitat i taller•    Monitors matí i tarda•    Estada a la casa•    Treball previ a l’escola•    Dossier per mestres CONTINGUTSFets i Conceptes:•    Coneixença de les plantes remeieres•    Descoberta de l’entorn•    Reconeixement de plantes•    Remeis i característiques específiques Procediments:•    Descoberta lúdica •    Observació i experimentació.•    Identificació visual i olfactiva Actituds:•    Participació activa en les activitats.•    Curiositat, respecte i motivació per la natura PROGRAMA10.00.-h Arribada a la casa de colònies i rebuda dels monitors/es10,30.-h Esmorzar amb mestres11,00.-h Presentació de l’activitat a través d’uns personatges d’animació. Recorregut pel bosc dinamitzat  i recollida de mostres. Treball amb fitxes naturalístiques.13,30.-h Dinar amb mestres14,30.-h Taller de quadret de natura16,00.-h Comiat i tornada a l’escola * S'adapten els horaris en funció de les hores d'arribada i de sortida de l'escola.
Més informació

Bosses d'olor

La Roca del Vallès
BOSSES D'OLOR Anem al bosc, recerquem les plantes aromàtiques i medicinals. Expliquem perquè serveixen i passem a una sala on confeccionarem les bosses d'olor. CADA NEN S'EN PORTA UNA BOSSA D'OLOR!!
Més informació

Les plantes remeieres

Saifores - El Vendrell
Les Plantes Remeieres Descoberta de les plantes que curen mals i que aporten bens Des de l'antiguitat les plantes s'han utilitzat per a curar mals i per a beneficiar i millorar la salut de  les persones. Descobrim aquestes propietats d'algunes de les plantes del clima mediterrani   CONTINGUTS Fets i Conceptes: • Coneixença de les plantes remeieres • Descoberta de l’entorn • Reconeixement de plantes • Remeis i característiques específiques Procediments: • Descoberta lúdica  • Observació i experimentació. • Identificació visual i olfactiva Actituds: • Participació activa en les activitats. • Curiositat, respecte i motivació per la natura PROGRAMA 10.00.-h Arribada a la casa de colònies i rebuda dels monitors/es 10,30.-h Esmorzar amb mestres 11,00.-h Presentació de l’activitat a través d’uns personatges d’animació. Recorregut pel bosc dinamitzat  i recollida de mostres. Treball amb fitxes naturalístiques. 13,30.-h Dinar amb mestres 14,30.-h Taller de quadret de natura 16,00.-h Comiat i tornada a l’escola   * S'adapten els horaris en funció de les hores d'arribada i de sortida de l'escola. 
Més informació

Món Sant Benet: Un clic al riu

Sant Fruitós de Bages
MÓN SANT BENETUn clic al riu. Activitat de descoberta al riu Llobregat Les fotografies d’una càmera col·locada al riu, que es dispara amb el moviment, ens descobreixen la vida «secreta» a l’entorn d’aquest hàbitat. Durant l’activitat investigarem quins animals i plantes s’amaguen al riu i com afecta la qualitat de l’aigua a la seva vida i a l’entorn proper. Nivells: Cicle superior d’educació primària i primercicle d’ESO.
Més informació

Natura i orientació

Canyelles
 Objectius de l'activitat: Aprendre a llegir un mapa amb el mètode Duford Saber diferents maneres d'orientar-nos. Aprendre el funcionament d'una brúixola. Conèixer els diferents arbres i plantes aromàtiques de la zona. Establir contacte directe amb la natura. Que farem? Dividirem al nens i nenes en grups d'uns 18 infants. L'activitat la separarem en tres parts; la primera part, tracta d'explicar al nens/es quines maneres trobem per orientar-nos, tant naturals com artificials, ensenyar a utilitzar una brúixola i a llegir un mapa per graus. La segona part serà fer un mapa per veure si realment hem entès com fer-ho, ja que la tercera part, és donar una volta al bosc seguint el mapa amb la brúixola. I un cop allà, parlarem de la natura que ens envolta i farem jocs al bosc.  PROGRAMACIÓ 10h Arribada a la casa i esmorzar 11h Activitat, Orientació 13h Dinar 14h Continuació de l'activitat 15.30h Comiat Nivells Cicle mitjà i superior de primària
Més informació

Itinerari de natura

Pontons
ITINERARI DE NATURA DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT: És un moment en que els nens i nenes tindran contacte directe amb la natura. Coneixeran diferents plantes, seguiran pistes, trobaran petjades, observaran animals, aprendran a respectar la natura i la importància que aquesta té i sobretot gaudiran d'una passejada per camins mentre experimenten amb el que la natura els pot oferir. PLANIFICACIÓ: Arribada:10:00H Esmorzar i normativa bàsica. (A càrrec dels monitors) Activitats. Dinar. ( A càrrec dels mestres) Estona lliure. (A càrrec dels monitors) Sortida IMPORTANT: La majoria d'aquestes activitats tenen un durada variable, així que el temps de cada activitat dependrà de l'hora d'arribada.
Més informació

Construcció de Cabanes

Llinars del Vallès
CONSTRUCCIÓ DE CABANES Passejada pel bosc. Utilitzant els diferents elements que ens proporciona el bosc, construirem una cabana alhora que aprenem a reconèixer la vegetació ( inclou quadernet de camp). Les ràtios dels grups són entre 20/25 alumnes. HORARI DE LES SORTIDES D'UN DIA PER ESCOLES I ESPLAIS ( AMB ACTIVITATS I MONITORATGE ): 10,30h Arribada al matí ( aprox ) Esmorzar 11,00h Presentació de l'equip de monitors i fer grups Deixar motxilles i anar al wc Inici de l'activitat escollida 13h-14h: Dinar 14h-15h: Activitat de comiat 15h Temps lliure NIVELLS: CI - CM - CS  
Més informació

El bosc de la fada Clariana

Vallgorguina
  Recorreguts pels voltants de Can Clarens. La fada Clarina és un personatge que habita en aquesta zona, és l’encarregada de despertar a tots els arbres i animals del seu llarg son. A través d’aquest personatge imaginari es podran observar, conèixer i experimentar amb els elements   més característics de la zona.   Durada: 2 hores i mitja 
Més informació

Montseny Natura

Arbúcies
EL MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY d'Arbúcies ha endegat un seguit d'itineraris (5 en total) per tal de difondre els aspectes culturals del massís del Montseny. Aquests pretenen donar una visió dels diferents usos de la muntanya, des d'una perspectiva històrica, tradicional i actual. MONTSENY NATURA Arbúcies - Museu Etnològic del Montseny Com són els paisatges actuals del Montseny i perquè són així. Aquesta proposta és un recorregut que comença pel Museu Etnològic del Montseny i segueix pels diferents estatges de vegetació del massís, fent incidència en la relació entre l'activitat humana i els boscos del Montseny. Educació primària, secundària; i educació i atenció especial. Complements: · Els escolars, amb un petit suplement, podran disposar de material didàctic. ·El museu ofereix la possibilitat de combinar l'oferta d'itineraris, tallers i activitats pedagògiques a gust de l'usuari.
Més informació

Enjoy Autumn (programa en anglès)

Santa Maria de Palautordera
Level: 8 to 12 years old For the beginning of the school year we propose this outing in English whilr yhe children stroll through the woods enjoying the natural environment and learning to identify the diferent plant species.
Més informació

Taller de plantes aromàtiques

Pontons
TALLER DE PLANTES AROMÀTIQUES DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT: En aquest taller els nens i nenes aprendran i coneixeran diferents plantes aromàtiques que es poden trobar en la majoria dels boscos catalans. Aprofitant les propietats que aquestes plantes tenen i utilitzant l'alambí, cadascú s'emportarà a casa un pot de perfum i/o una bossa d'olor. PLANIFICACIÓ: Arribada:10:00H Esmorzar i normativa bàsica. (A càrrec dels monitors) Activitats. Dinar. ( A càrrec dels mestres) Estona lliure. (A càrrec dels monitors) Sortida IMPORTANT: La majoria d'aquestes activitats tenen un durada variable, així que el temps de cada activitat dependrà de l'hora d'arribada.
Més informació

Tastet de natura

Santa Fe del Penedès
TASTET DE NATURA Fes el teu combinat d'activitats d'un dia a L'illot Gran. Podeu escollir dues activitats. A la primavera: coneixerem les hortalisses i verdures de l'hort, veurem com es treballa, d'on surten els aliments, quines són les millors èpoques per plantar i recollir. Coneixerem els arbres fruiters, les plantes aromàtiques, la vinya, el bosc. Ametllers, oliveres, pi pinyer, pi negre, avellaners, figueres... A la tardor: activitat d'octubre i novembre. Coneixerem les oliveres i ens explicaran quin és el procés per fer conserva d'olives. Picarem les oliveres, collirem les olives, les classificarem segons el tipus i la maduresa de l'oliva i en farem la conserva. També coneixerem el bosc a la tardor i els fruits de l'hort... Cicles: EINF i EPRI (Cicle mitjà i superior faran un herbari per la classe). ATENCIÓ! Els professors i professores tindreu un bon esmorzar preparat!!
Més informació

El bosc del ratolí Apodemus

Vallgorguina
Recorregut  pels  voltants  de  Can  Clarens  per  tal  d’observar,  explorar  i  identificar  els  elements  més característics del bosc i d’alguns usos que les persones n’extreuen.  Durada: 2 hores i mitja. 
Més informació